Om Thaimassage

Vad är Thaimassage?
Turister som återvänder från Thailand har ofta ett angenämt minne av Thaimassage som en form av yogaliknande gymnastik för själen och inte enbart som en kroppsligt behaglig upplevelse. För att skapa bättre förståelse och kunskaper följer här en kort beskrivning av massageteknikens bakgrund, vad Thaimassage innebär, hur den verkar och hur den utförs.

Historisk bakgrund
Rötterna för den thailändska massagetraditionen har till största delen sitt ursprung från Indien, Tibet och Kina ungefär 2500 år tillbaka i tiden. Det thailändska folket kom ursprungligen från södra Kina och har därför varit i kontakt med olika läror om helande från många länder på väg mot sitt nuvarande hemland. Traditionen har till största delen muntligen gått i arv från lärare till elev, ofta inom familjer. De flesta av de antika medicinska texterna i Thailand blev förstörda 1776 när Burma invaderade Siam (nuvarande Thailand). De få kvarvarande texterna blev bokstavligen ristade i sten år 1832 när kung Rama III placerade dessa i väggarna till buddisttemplet Wat Pho i Bangkok. Detta tempel är fortfarande det största centret för utbildning i traditionell thailändsk massage och medicin. Metoden visar starka influenser från indisk yoga. Den tydliga fokuseringen på energipunkter anger emellertid en tydlig länk till traditionell kinesisk medicin.

 Vad åstadkommer massagen?
I Thailand har man länge vetat om att de vanligaste orsakerna till muskelsmärtor, värk och rörelseproblem beror på att musklerna kortas under påverkan av spänningar. Tekniken med att trycka på vissa punkter och sedan sträcka ut muskler och leder bidrar till att släppa loss flöden och gör att energier kan vandra fritt genom kroppen. Regelbunden Thaimassage sträcker ut leder och muskler till deras normala viloläge och massagen påverkar hela kroppen till att må bättre.

Thaimassagens effekter på kropp och själ

– Frigör muskelspänningar och lindrar smärtor
– Minskar stress och ökar välbefinnandet
– Stimulerar kroppens funktioner
– Stärker blod och körtelcirkulation
– Öppnar blockerade områden i kroppen
– Skapar balans mellan kropp, sinne och själ
– Vitaliserar och föryngrar kroppen och sinnet
– Förbättrar matsmältningen
– Ökar smidighet och rörlighet
– Förebygger kroppsliga och psykiska besvär
– Stärker nervsystemet
– Åstadkommer djup avspänning

Friskvård som får dig att må bättre
Thaimassage kan användas både för ditt allmänna välbefinnande och till att stärkta hälsan. Denna form av massage kan också lätta på krämpor och dämpa eller till och med avlägsna smärtor. Genom att befria kroppen och sinnet från stress och spänningar nås ett högre välbefinnande och en bättre vitalitet. Du får förutsättningar att må mycket bättre än Du någonsin kunde tro!

Hur utförs Thaimassage ?
Du ligger på en madrass på golvet eller på ett massagebord. Åtsittande kläder avlägsnas. Thaimassage känns precis så underbart som det ser ut att vara. Det kan beskrivas som en form av passiv yoga, som man därför skämtsamt kan kalla ”yoga för lata”. Massören använder händer, tummar, underarmar, knän, armbågar och andra kroppsdelar för att sträcka ut och massera Din kropp. Traditionell thailändsk medicin anser att god hälsa och frihet från smärtor är resultatet av ett obehindrat flöde av de vitala energiströmmarna genom kroppen. Detta fria flöde åstadkommer man genom massage och utan att behöva använda läkemedel. Den mekaniska bearbetningen av kroppen lösgör blockeringar och spänningar som orsakar smärtor och värk.  Varje muskel och led får ta del av behandlingen som har målet att skapa ett tillstånd av inre frid. Processen är mycket omsorgsfull och följer metodiskt ett väl beprövat koncept.

Hur känns det under utförandet – och efter?
”Mjukhet, rytm och flöden”, är tre ord som direkt kan förknippas med Thaimassage. Den skiljer sig från olika andra former av massage eller kroppsbehandlingar genom att ingenting här görs med brådska. Allt sker i ett graciöst och behagligt tempo. Det sker inga plötsliga förändringar i rytm eller hastighet. Varje teknik smälter samman med nästa genom mjuka rörelser. Om man utifrån tittar på, ser det närmast ut som en vacker dans. Det finns ett påtagligt koreografiskt inslag i utförandet och massagen sker också ofta med vilsam traditionell musik i bakgrunden. Första gången Du är med om Thaimassage kan det kännas ovant med trycktekniken, men Du kommer att förvånas över hur smidig Din kropp faktiskt kan bli! Efter massagen känner Du dig avslappnad, fräsch och mycket mer rörlig än tidigare. Regelbunden massage ger både stort välbefinnande och behagligt välmående. Bland de många positiva effekterna som Thaimassage ger kan också nämnas att huvudvärk tycks smälta bort och en påtaglig lindring kan upplevas av förekommande värk i nacke och rygg. Många känner också befrielse från andra fysiska problem. Psykiska problem kan också få hjälp till att klinga av och kännas betydligt lättare att bära när kroppen slappnar av.

 

Advertisements

%d bloggers like this: